nieuws

35.000 NAP-bouten te gaan

infra Premium

35.000 NAP-bouten te gaan

Landmeters zijn in Noord-Nederland bezig met een nauwkeurigheidswaterpassing van 5000 NAP-bouten. Elke tien jaar controleren ze in opdracht van Rijkswaterstaat het secundaire net, dat in heel Nederland zo’n 35.000 NAP-bouten telt.

Overheidsdiensten, ingenieursbureaus en aannemers gebruiken de bouten bij de bouw van bijvoorbeeld bruggen, wegen en gebouwen. “De controle van de NAP-bouten is heel arbeidsintensief”, vertelt Joost Assendelft van advies- en ingenieursbureau Advin, dat twee van de vijf gebieden in Noord-Nederland onder zijn hoede heeft. Het gaat in dit geval om 1100 en 1050 bouten.

De onopvallende bronzen kopspijkers met daarin de letters NAP, de afkorting van Normaal Amsterdams Peil, staan op maximaal 1 kilometer afstand van elkaar. De landmeters van Advin doen een half jaar over een gebied en lopen dan met z’n beiden zo’n 1800 kilometer.

Lees morgen meer in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel