nieuws

Test waterkrachtsysteem voor langzaam stromend water krijgt vervolg

infra Premium

Test waterkrachtsysteem voor langzaam stromend water krijgt vervolg

De test van een nieuw waterkrachtsysteem in langzaam stromend water bij het Gelderse Ulft krijgt een vervolg in Friesland.

Volgens de onderzoekers is de proef goed verlopen, maar bleek de energieopbrengst nog niet optimaal en zijn verbeteringen nodig. Het in Amerika ontwikkelde systeem, Vivace, wekt energie op uit wervelingen van water rond een aantal cilinders. Deze worden overdwars gemonteerd in boxen met een doorstroomopening van circa 1 meter. De boxen kunnen voor stuwen worden geplaatst, maar ook in rivieren en getijdestroomgebieden.

Het systeem is rendabel bij stroomsnelheden vanaf een meter per seconde. De test in de Oude IJssel bij Ulft was de eerste in Europa met Vivace, dat staat voor Vortex Induced Vibrations Aquatic Clean Energy.

Reageer op dit artikel