nieuws

Combiwand voor stalen aquaduct

infra Premium

Leiden – In opdracht van bouwcombinatie A4/Rijkswaterstaat brengt BAM Speciale Technieken een combiwand aan door de Oude Rijn. Dit werk maakt deel uit van de verbreding van de A4 tussen Burgerveen en Leiden. De combiwand bestaat uit stalen buispalen (Ø 1120 millimeter, 28,5 meter lang) die worden ‘voorgepoot’ met een PVE 2335VM trilblok en vervolgens […]

Leiden – In opdracht van bouwcombinatie A4/Rijkswaterstaat brengt BAM Speciale Technieken een combiwand aan door de Oude Rijn. Dit werk maakt deel uit van de verbreding van de A4 tussen Burgerveen en Leiden. De combiwand bestaat uit stalen buispalen (Ø 1120 millimeter, 28,5 meter lang) die worden ‘voorgepoot’ met een PVE 2335VM trilblok en vervolgens nageheid met een IHC S90 heiblok.

De combiwand vormt de fundatie voor een stalen aquaductbak ten behoeve van de verbreding van de A4 bij Leiden. Traditioneel worden aquaducten in meerdere fasen in beton uitgevoerd maar het voordeel van deze toepassing in staal is dat het geheel kan worden geprefabriceerd en in een zeer beperkte stremmingsperiode kan worden geplaatst. Omgevingshinder wordt zo tot een minimum beperkt en de uitvoeringsperiode sterk verkort.

In 2011 is een identieke aquaductbak succesvol afgezonken in de westelijke verdiepte ligging van de A4 en inmiddels in gebruik genomen. In het najaar wordt de aquaductbak in de oostelijke verdiepte ligging van de A4 aangebracht.

Tekst: Peter de Lange

Reageer op dit artikel