nieuws

‘Verjonging verlengt alleen levensduur asfaltlaag’

infra

Verjongingsproducten kunnen de levensduur van asfalt toplagen in elk geval één keer verlengen. Of het een tweede of zelfs nog een derde keer lukt om verouderde bindmiddelen weer te verjongen, moet nader onderzoek uitwijzen.

De bevindingen beantwoorden de vraag of verjongingsproducten bindmiddelen een eeuwige jeugd kunnen geven maar voor een deel, vindt woordvoerder Evert de Jong van de Vakgroep Bitumineuze Werken (VBW) uit Zoetermeer. “Zulke producten werken aantoonbaar goed in ruimgenomen de bovenste centimeter van een oppervlak.” Met het gevolg dat de onderste laag steeds ouder wordt en verkruimelt. Het oppervlak verliest daarmee zijn houvast en raakt los. De Jong: “Wanneer die door veroudering van het bindmiddel kuren gaat vertonen boet ook de verjongde laag aan kwaliteit in.”

Verjonging is geen remedie tegen veroudering, meent De Jong: “Het verlengt alleen de levensduur van een asfaltlaag.” Proeven bij Rijkswaterstaat leerden dat een verjongd wegdek in elk geval twee jaar langer mee gaat. Esha Infra Solutions uit Groningen meldt dat een wegdek na behandeling met zijn verjongingsproduct PenTack tot twaalf jaar langer meegaat. Naar De Jongs mening stelt dat bijzondere eisen aan de onderlaag. “Die zou dan zomaar 25 jaar of meer mee moeten en dat is toch een hele tijd.”

Ingrijpend

Eén keer verj ongen is volgens de VBW-woordvoerder doorgaans geen probleem. “Het proces werkt het best wanneer het wegdek nog niet al te veel beschadigd is.” Het blijft volgens De Jong een ingrijpende behandeling. “Een weg moet ervoor worden afgezet en net als bij nieuwe wegen kunnen er problemen ontstaan met de stroefheid.”

En dan is er nog de vraag hoe vaak de verjonging moet worden herhaald. De praktijk moet uitwijzen of verjonging een tweede of zelfs nog een derde keer lukt en in welke mate dat dan gebeurt.

Esha is met Latexfalt één van de twee Nederlandse producenten die op grotere schaal producten maken die de bitumen in asfalt verjongen. Ludo van Duuren van de Groningse fabrikant zegt er steeds meer afnemers voor te vinden. “Het wordt ook gebruikt voor de verjonging van dunne geluidarme deklagen. Zulke deklagen gaan volgens de berekeningen zeven tot tien jaar mee. Maar als die druk worden bereden wordt dat bij lange na niet gehaald.”

Aad Frederiks van Latexfalt uit Koudekerk aan den Rijn zegt op zijn beurt ook een groeiende interesse te noteren voor zijn producten.

Reageer op dit artikel