nieuws

Gasleidingen preventief vervangen

infra Premium

Aannemer Joules vervangt voor netbeheerder Stedin preventief de verouderde gasleidingen in de Utrechtse wijk Overvecht.

Tot 2023 laat beheerder Stedin in de hele gemeente Utrecht alle oude leidingen preventief vervangen. Andere netbeheerders laten desgevraagd eveneens hun verouderde leidingnetten verwijderen.

Het Utrechtse project maakt deel uit van Stedins landelijke programma om oudere gasleidingen te saneren. Jaarlijks wil Stedin ruim 170 kilometer gasleiding van asbestcement en grijs gietijzer vervangen, zegt woordvoerder Harald Hanemaaijer. De kosten daarvan bedragen volgens hem een kleine 10 miljoen euro. Inmiddels heeft de netbeheerder ongeveer 680 kilometer gasbuis vervangen. In 2029 hoopt Stedin alle verouderde gasleidingen te hebben vervangen. Voor elk deelproject wordt een andere aannemer gekozen.

Materiaalkeuze

De bestaande leidingen in Utrecht zijn vooral gemaakt van asbestcement, zegt Hanemaaijer. In Den Haag en Rotterdam gaat het vooral om leidingen van grijs gietijzer. “De keuze voor het ene of het andere materiaal hangt samen met de grondslag. Volgens dezelfde afwegingen komen er leidingen van kunststof of staal voor terug.”

Stedin en de andere netbeheerders vervangen de verouderde delen volgens Carlo van der Borgt van Alliander ‘preventief’. Jan Bakker, die voor Enexis het woord voert, is dezelfde mening toegedaan. “Tot nog toe is de kwaliteit van de buizen niet in het geding geweest”, benadrukt Hanemaaijer namens Stedin. De netbeheerder kreeg recent weliswaar te maken met storingen maar de oorzaak daarvan lag in verdeelstations. De vervanging heeft evenmin iets van doen met veranderende samenstellingen van gas. Bijmengen van onder meer waterstof of biogas zoals Stedin dat in enkele proefprojecten doet, heeft volgens de zegsman van de netbeheerder geen invloed op het leidingmateriaal.

Reageer op dit artikel