nieuws

‘Weggegebruiker centraal in metingen aan de weg’

infra Premium

De weggebruiker moet centraal staan in wegenbouwtechnische metingen, vindt Christ van Gurp van meettechnisch dienstverlener KOAC-NPC.

De weggebruiker wil vooral zonder problemen van A naar B gaan over een betrouwbare weg die altijd beschikbaar is. “De bijbehorende metingen gaan dan vooral in op het wegdek”, vertelde Van Gurp in Amersfoort op de Asfaltdag 2012. De cijfers leren onder meer hoe vlak dat is, hoe stroef, hoe stil en eventueel ook nog hoe duurzaam.

Precieze cijfers zijn niet altijd juiste cijfers, vindt Stefan Vansteenkiste van het Belgische onderzoekinstituut OCW. In de kennis zitten voor hem nog heel wat leemten. Over de verweking bijvoorbeeld en de veroudering op korte en lange termijn. Veel gegevens zijn ook verouderd en vaak geven ze ook niet meer weer dan de gang van zaken in een bepaald land onder omstandigheden die daar gangbaar zijn.

“Vooral over nieuwe(re) materialen als polymeer gemodificeerde asfalt ontbreken nog veel gegevens”, constateert Vansteenkiste. Wat er aan gegevens is laat zich soms ook moeilijk meer gebruiken omdat de apparatuur waarmee ze zijn verzameld verouderd is, net als de procedures.

Lees morgen het artikel in Dagblad Cobouw.

Reageer op dit artikel