nieuws

Kwaliteit leidingen te bepalen met geluidsgolven

infra

Kwaliteit leidingen te bepalen met geluidsgolven

De kwaliteit van buisleidingen onder de grond is te bepalen door er geluidsgolven doorheen te sturen.

De techniek doet denken aan de hamertje-tik methode die gebruikt wordt om funderingspalen door te meten. De snelheid waarmee een geluidssignaal terugkeert bij een ontvanger en de manier waarop dat gebeurt zegt iets over de staat van die paal en of er ergens een breuk zit. Zo werkt het volgens Peter La Vos van Sain Gobain Pipe Systems bij het doormeten van de buisleidingen ook. De dikte van de wand van de leidingen kan bepaald worden en zwakke plekken en lekken opgespoord. Voor een meting is het noodzakelijk dat de leidingen onder druk staan.

Lees morgen het hele artikel in Dagblad Cobouw 

Reageer op dit artikel