nieuws

Kunstmatig rif van duizenden haken

infra

Een kunstmatig rif van haken van biocomposiet moet de waterkwaliteit in het Markermeer bevorderen. De basis van een proefrif is vorige week geplaatst.

De proef vindt plaats met zogeheten ground consolidators. Dat zijn haken van biocomposiet die zeven ribben van een kubu s volgen. De draadvormen haken sterk in elkaar en vormen al gauw een onontwarbare kluwen. Bij een proef op de Maasvlakte bleek dat een mat tegen een oever heel effectief zand en slib afvangt, doordat het water ter plaatse minder snel stroomt. De haken werken een beetje als een mangrovebos. Ook bij de Mooie Nel bij Haarlem werd met succes een hakenmat toegepast, als vraatbescherming.

In het Markermeer ter hoogte van de Trintelhaven in de Houtribdijk moeten de haken een kunstmatig rif vormen. Achter het rif ontstaat luwte waardoor een rustig gebied voor vogels en planten ontstaat. Net als bij een koraalrif kunnen vissen en schelpdieren een plaats vinden tussen de holtes in het rif en wordt door sedimentatie het water helderder. Zo wordt het gebied ook aantrekkelijker voor vogels.

Het experiment vindt plaats binnen het kader van het programma NMIJ van Rijkswaterstaat , dat de kwaliteit van het troebele water van Markermeer en IJsselmeer moet verbeteren. Binnen het programma vindt ook een proef plaats met betonnen rifballen bij Pampus, met moerasvorming bij Almere en met een luwtestructuur tussen Hoorn en Volendam.

Voor het hakenrif zijn vorige week twaalf stalen korven geplaatst met in totaal 24.000 haken bij de Trintelhaven. Het water is ter plaatse niet meer dan 2 meter diep en de korven steken net niet boven water uit. Komend voorjaar als het gevaar van kruiend ijs geweken is, worden over deze basis nog eens 40.000 GC’s uitgestrooid. Zo ontstaat een rif van 100 bij 20 meter, dat een paar decimeter boven het water uitsteekt.

Rondom de haken is vorig jaar het bedrijf Geohooks opgericht, een joint-venture van Boskalis en Anome dat de haken bedacht en produceert. Ten opzichte van eerdere proeven zijn de haken verder geoptimaliseerd, meldt Dries Hof, directeur van Geohooks. De ribben van de haken zijn nu niet meer vierkant van doorsnede maar hebben een H-profiel. Daardoor ontstaat met minder materiaal een sterke re structuur. Ook zijn de twee losse einden van de haken iets korter gemaakt, zodat de haken gemakkelijker ‘stapelbaar’ zijn en tijdens transport minder ruimte innemen. Voor het rif bij de houtribdijk is een niet afbreekbaar kunststof geselecteerd versterkt met vlas en bariet. Onderzoekers van Witteveen + Bos gaan het rif de komende jaren monitoren en kijken of er in en rondom het kunstrif inderdaad een levendige biotoop ontstaat. Begin 2015 moet Rijkswaterstaat een advies geven aan het kabinet met welke maatregelen de waterkwaliteit in het Markermeer en IJsselmeer verbeterd kunnen worden.

Reageer op dit artikel