nieuws

Infra versus stemwijzers

infra Premium

Infra versus stemwijzers

In een aantal bijeenkomsten met vakgenoten die ik onlangs bezocht, werd weer genoemd dat we de jeugd nodig hebben in de techniek.

Dat is geen nieuws want dat hoorden we een paar jaar geleden ook al. Ik werkte toen mee aan een grote fly-over. We maakten met een grote aannemer het winnende aanbiedingsontwerp voor de Westrandweg, de verbinding tussen A10 West bij de Coentunnel en de knoop A5/A9. Een uitdagende klus, omdat het architectonisch ontwerp was vastgelegd in slanke liggers en grote overspanningen. Met een team constructeurs en specialisten van de aannemer waren we trots op de inschrijving: speciale liggers ontworpen, slim nagedacht over kabels en leidingen, mooie uitvoeringsmethoden en hindervrij bouwen.

Tijdens de bouw ben ik een enkele keer op de bouwplaats geweest: alle radertjes pasten in elkaar en er was een efficiënt bouwproces opgezet met indrukwekkende kranen en machines. En er liepen veel vaklieden rond die ook trots waren op hun bijdrage. Het was mooi om te zien hoe in ons vakgebied ideeën snel in zichtbare, maatschappelijk relevante producten kunnen worden neergezet. Hoewel, zichtbaar: de toegepaste ideeën blijven voor de meeste mensen onbekend. Een gemiste kans voor ons vak.

Vorige week nodigde een voormalige collega me uit voor de opening op 24 november: de Westrandweg Run, een hardloopwedstrijd van 10.000 mensen over het splinternieuwe asfalt. Hiermee krijgt het publiek toch de kans om dit mooie infraproject van dichtbij te zien. Dat zouden we vaker moeten doen. In plaats van de vele vergelijkingen tussen stemwijzers of zetelvoorspellers zou ik liever wekelijks de voortgang van zo’n groot en inspirerend infraproject op TV zien. In zware economische tijden kan positief nieuws over onze infrastructuur geen kwaad en het kan niet anders of dat verleidt ook jonge mensen om ons vak te kiezen. We moeten meer doen aan de reclame voor ons vak. Anders blijven we praten over hoe we de jeugd kunnen interesseren en inspireren. Wie loopt er mee? En neem je buurmeisje of neefje mee!

Piet Kunst, Projectmanager bij Royal HaskoningDHV

Reageer op dit artikel