nieuws

Heijmans presenteert concept Slimme Snelweg

infra

Heijmans presenteert concept Slimme Snelweg

Heijmans en Studio Roosegaarde hebben hun gezamenlijk ontwikkelde ontwerp van de zogeheten Smart Highway (Slimme Snelweg) gereed. Ze presenteren het zondag voor het eerst tijdens de uitreiking van de Dutch Design Awards in Eindhoven.

De jury wees de Smart Highway met zeven andere projecten aan als Best Future Concept. Ook de b&u-bouw deelt in de glorie, met het ontwerp van Dok Architecten voor de brede school De Kikker in Osdorp. Dat die snel na de oplevering alweer moest worden uitgebreid bleek geen enkel probleem dankzij de ingebouwde flexibiliteit.

Heijmans staat klaar om de Slimme Snelweg te realiseren en voorziet de eerste verschijningsvorm in de loop van volgend jaar. De “nieuwste technieken” zijn ervoor aangewend in het teken van “duurzaamheid, veiligheid en beleving”.

Bijzonderheden zijn onder meer Dynamische Verf en Interactief Licht. De snelweg kenmerkt zich door zaken als slimme verlichting, energieoogst en verkeerstekens die zich aanpassen aan de wegsituatie.

Dynamische Verf wordt zichtbaar als dat relevant is. Bij gladheid bijvoorbeeld. Onder invloed van lage temperaturen verschijnen dan op het wegdek vorsticonen. Een ander paradepaardje is de Glow in the Dark-belijning. Foto-luminiserend poeder hierin geeft tot 10 uur lang licht af en biedt zo een alternatief voor straatverlichting. Led-lampen die zich laten leiden door het verkeer, zijn een andere energiezuinige optie.

Heijmans noemt de samenwerking met Studio Roosegaarde een voorbeeld voor alle sectoren die innovatief willen blijven. “Het design en de interactiviteit van Studio Roosegaarde en de specialistische kennis en de ervaring van Heijmans halen het beste van twee werelden naar boven.” Hun gezamenlijke doel: “Het innoveren van het Nederlandse landschap.

Roosegaarde krijgt voor nog een project het Best Future Concept-predikaat: kleding die reageert op hartslag, aanraking en stemgeluid.

Reageer op dit artikel