nieuws

Sterke veendijk door waterglas en vliegas

infra

Sterke veendijk door waterglas en vliegas

Veendijken zijn mogelijk effectief te versterken door toevoeging van waterglas en vliegas.

Bedenkers Deltares en Royal Haskoning DHV hopen komend jaar een proef met de ‘versterkt veen’-techniek te kunnen opstarten. Beton is lastig te gebruiken voor het versterken van veen, omdat de zuurgraad van veen een nadelige invloed heeft op de uitharding van het bindmiddel cement. Silicaat en aluminiumverbindingen – bindmiddelen die in vliegas en waterglas voorkomen – hebben daarvan geen last wanneer een alkali-activator wordt toegevoegd. Deze combinatie van bestanddelen, die ook klei zijn sterkte geven, kunnen met veen worden gemengd om een solide substantie te maken.

Lees morgen het hele artikel in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels