nieuws

Rotterdamse claim tunnel afgewezen

infra Premium

Rotterdamse claim tunnel afgewezen

ProRail hoeft de gemeente Rotterdam geen 40 miljoen euro te betalen als schadevergoeding voor problemen met groutankers bij het boren van de Randstadrailtunnel. Dat heeft de Utrechtse rechtbank bepaald.

Volgens de rechtbank staat niet vast dat ProRail zelfstandig onderzoek moest doen naar obstakels in het tunneltracé. Ook is niet zeker dat betrokken technici van ProVast van het bestaan van de groutankers op de hoogte waren.

De tunnelbouwers stuitten eind 2005 op de stalen verankeringselementen tijdens werkzaamheden nabij de Weenahal. Het werk viel vervolgens langdurig stil. Een complexe en kostbare oplossing (€ 35 miljoen) was nodig om verder te kunnen. ProRail kon direct na de ontdekking van de obstakels uit zijn eigen database GEO-web vissen dat het om achtergebleven groutankers van de Weenah al ging. Toch is dat volgens de rechtbank geen bewijs van een onrechtmatige daad, zoals gemeente Rotterdam beweert. Een woordvoerder laat weten dat de gemeente zich bezint op een mogelijk hogerberoep.

Reageer op dit artikel