nieuws

Onderwaterscherm van kunststof fixeert oever

infra

Delfland heeft de primeur met het plaatsen van kunststof onderwaterbeschoeiing. De schermen voorkomen dat ‘natuurvriendelijke’ oevers verschuiven.

Beschoeiing die onder water verdwijnt is een stuk lastiger aan te brengen dan schotten die boven het water uitsteken. Harry Verboon van aannemer Verboon Maasland stelde dat zelf vast tijdens het werk voor het Hoogheemraadschap van Delfland. Fabrikant Profextru uit Hardenberg maakt de schermen uit herverwerkte kunststof en verkoopt het resultaat als profielen onder de merknaam Prolock. Verboon is nog tot november bezig met het plaatsen van in totaal ruim 1700 strekkende meter aan profielen.

Verboon plaatst de beschoeiing in secties van 50 tot 80 meter in de Noordvliet, langs de Commandeurspolder in de gemeente Midden-Delfland. Het waterschap laat op die manier ‘natuurvriendelijke’ oevers aanleggen. Die hebben de vorm van een flauw hellend talud. De onderwaterbeschoeiing voorkomt dat de klei en het lavasteen waaruit de oevers worden gemaakt naar het midden van de watergang zakken.

Directievoerder Rob Nouse van Delfland koos voor een kunststof beschoeiing omdat de vele stenen in de bodem van de Noordvliet met het slaan van een houten of een stalen damwand erg lastig maken. “Kunststof is veel flexibeler om mee te werken.” Er zijn meer leveranciers van kunststof beschoeiingen dan Profextru. Het bedrijf uit Hardenberg stak net wat gunstiger af tegen de concurrentie.

Verboon graaft de kunststof schermen onder water in. De profielen haken ‘mannetje-vrouwtje’ in elkaar. “Als dat boven water gebeurt zie je wat je doet”, zegt Verboon. “Onder water moet je de profielen op gevoel in elkaar schuiven. Eenmaal aan elkaar gezet worden de schermen verstevigd door houten palen te schuiven in uitsparingen in het profiel. Verboon doet dat vanaf een ponton zoals al het werk op het water wordt uitgevoerd. “Van de kant kun je er maar moeilijk bij.”

Reageer op dit artikel