nieuws

Nexans bestrijdt koperdiefstal langs spoorwegen

infra

Kabelproducent Nexans helpt koperdiefstallen langs spoorwegen te verminderen met kabels die op verschillende manieren zijn beveiligd.

Eén van de beveiligingen beschermt de kabels met een wapening uit koperen- en gegalvaniseerde stalen draden. Deze mantel is volgens Nexans zonder speciaal gereedschap nauwelijks te verwijderen. De draden zijn om en om rond de kabel gewikkeld zodat ze ook nauwelijks te scheiden zijn.

Een andere beveiliging bestaat uit een koperen lint dat tussen en rond de aders is gewikkeld. Het lint is gecodeerd en bestand tegen vuur. Koperdieven hebben volgens Nexans de gewoonte om kabels te branden zodat markeringen en andere herkenningen verdwijnen. Ook het lint is zonder speciaal gereedschap niet te verwijderen. Net als de wikkeling vermindert het lint de buigzaamheid van de kabel niet, garandeert de fabrikant.

Een aantal Europese spoorwegbedrijven heeft de nieuwe kabels op proef geïnstalleerd. Nederland hoort daar volgens de vestiging van Nexans in Schiedam niet bij.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels