nieuws

Hillblock in praktijk bij duurzame Zeeuwse dijk

infra

Voor de duurzame dijkproef bij Stavenisse heeft aannemer AVK/ De Klerk in twee weken tijd 400 strekkende meter Hillblock neergelegd. Met een slimme vork moet dat in de toekomst nog sneller kunnen.

Het 6 kilometer lange dijkvak op de westpunt van Tholen was voor Rijkswaterstaat en waterschap Scheldestromen vooral een manier om ervaring op te doen met duurzaam aanbesteden in de natte waterbouw. Tot nog toe overheersen in die sector bij aanbestedingen functionele eisen en prijs. De waterbouw loopt in dat opzicht sterk achter ten opzichte van de wegen- en spoorbouw.

Duurzaamheid is volgens Bert Kortsmit van Projectbureau Zeeweringen voorlopig vooral een kwestie van slim hergebruik. Dat gebeurt volop bij de proef bij Stavenisse. Zo worden veel van de bestaande Haringmanblokken recht overeindgezet. De blokken van 50 bij 50 bij 20 centimeter voldoen niet meer aan de aangescherpte veiligheidseisen, maar op hun kant geplaatst doen ze dat wel. Alleen heb je dan maar genoeg materiaal voor de helft van de dijk. De rest bekleedt aannemingscombinatie AVK/De Klerk met basaltonzuilen van Holcim. Op een vak van zo’n 400 strekkende meter zijn Hillblocks neergezet.

Het blok van de Rotterdamse uitvinder Hans Hill heeft de vorm van een paddenstoel die overlangs is gekliefd. Dat is vooral gebeurd om productietechnische redenen. Twee identieke helften zijn voor Martens Beton veel gemakkelijker te produceren dan één compleet blok. Tussen de blokken bevindt zich zo’n 30 procent holle ruimte waarin golven hun energie verliezen en minder hoog de dijk oplopen. Vanwege die holtes is voor de productie van Hillblock zo’n 30 procent minder materiaal nodig, waardoor het zo goed scoort om EMVI-criteria bij aanbestedingen.

Klem

Volgens Hill is het zetten goed gegaan. In een dag of tien zat het hele vak er in. Net als andere betonzuilen zijn de blokken geplaatst met een klem die in één keer ruim een vierkante meter omvat. De stenen vallen daarbij de laatste centimeters en dat zit de uitvinder niet helemaal lekker. Met een vork die in de openingen tussen de stenen grijpt moet dat eleganter kunnen. Er is al voorzichtig geëxperimenteerd maar het idee moet verder worden doorontwikkeld. Dat maakt het ook mogelijk een rijtje stenen machinaal te plaatsen langs de randen, wat met een klem niet lukt. Hill ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. Rijkswaterstaat en waterschappen gaan steeds meer aanbesteden op duurzaamheid en volgens Hill verslaat zijn blok de concurrentie in dat opzicht royaal.

Reageer op dit artikel