nieuws

Hak legt gasbuis van een kilometer onder de Maas

infra

Duizend meter gasleiding gaat A. Hak Drillcon bij het Limburgse Kessel onder de Maas doortrekken. De aannemer gebruikt daarvoor een verbeterde boormachine. Het werk begint in de eerste week van oktober en neemt een kleine twee weken in beslag.

Aangepaste tunnelboor kan tot 1400 meter lange leiding aan

De basis van de in stallatie is een tunnelboormachine van Herrenknecht. A. Hak Drillcon kocht die in 2010 en kon toen maximaal 600 meter leiding verplaatsen. “Lengtes van duizend meter zijn redelijk gangbaar”, zegt directeur Ronald van Krieken, “dus zijn we gaan onderzoeken met welke aanpassingen we dat konden doen.” Proeven leren dat de installatie buizen tot 1400 meter lang door de grond kan verplaatsen met een snelheid van 8 tot 10 meter per uur. De verbeteringen geven de machine een capaciteit van 500 ton die in voorkomende gevallen kan worden verdubbeld. De Helmondse aannemer zegt de enige te zijn me t zo’n installatie.

De leiding drijft in de geboorde tunnel, legt Van Krieken uit; de buismantel plakt daardoor niet aan de bodem vast. “Dat maakt de machine goed geschikt om leidingen in delen aan te leggen.”

Vol gend voorjaar doet A. Hak Drillcon dat onder de A4 bij Schiphol. Het werkterrein is daar zo klein dat de leiding op de locatie uit korte segmenten wordt samengesteld. “De machine komt daarna zonder problemen weer op gang”, zegt Van Krieken. “Met horizontaal gestuurd boren lukt dat niet; als de leiding eenmaal stilligt plakt de grond er zo sterk aan dat die niet meer in beweging komt.”

De leiding die A. Hak Drillcon bij Kessel onder de Maas legt bestaat uit een deel van 700 en van ruim 300 meter lang. De buis heeft een diameter van 1220 millimeter. Met een wanddikte van 25 millimeter weegt de buis zo’n 700 kilo per meter. Dat gewicht gaat op den duur niet tegenwerken, vertelt Van Krieken. “De machine hoeft alleen in het begin kracht te zetten om de leiding in beweging te houden. Daa rna neemt de kracht geleidelijk aan af.” Om die kracht te kunnen ontwikkelen zet de machine zich af tegen een damwandconstructie,

De boorkop wordt op het uiteinde van de buis gemonteerd. Leidingen in de buis voeren het losgemaakte materiaal af met een mengsel uit water en bentoniet. Het zand dat bij Kessel vrijkomt wordt hergebruikt als oph oogzand in de wegenbouw.

Reageer op dit artikel