nieuws

Nieuwe lift voor grotere schepen

infra

Nieuwe lift voor grotere schepen

Vier hoge kranen markeren de bouwplaats van de nieuwe scheepslift in het ten noordoosten van Berlijn gelegen Niederfinow. Na ruim 75 jaar krijgt de lift in de Havel-Oder-waterweg, linksonder op de foto, een opvolger.

Dit bouwwerk van hoofdzakelijk beton en staal (lengte 133 meter, hoogte 50 meter) kan na oplevering over enkele jaren schepen transporteren met een lengte van 115 meter en een breedte van ruim 11 meter. De constructie van de oude lift begint tekenen van vermoeidheid te vertonen en reserve-onderdelen zijn steeds moeilijker te krijgen. Bovendien vormt de oudgediende, die als monument in bedrijf blijft voor de kleinere scheepvaart, een belemmering voor moderne, grote schepen.

De hoofdaannemers van het circa 300 miljoen euro kostende waterwerk, Bilfinger Berger Ingenieurbau, DSD Steel Group, Johann Bunte en Siemag Tecberg, begonnen in 2008 aan de bouw. Met de verticaallift in de waterwegverbinding tussen de industriegebieden van Berlijn en het Poolse Szczecin maken de schepen straks in een zogeheten trog een overtocht op een hoogte van 36 meter. Links van het midden op de foto is de bovenste voorhaven in aanbouw.

Reageer op dit artikel