nieuws

Hauraton zoekt proefproject

infra

Hauraton heeft een filtersubstraat ontwikkeld voor lijngoten. Deze Drainfix Clean filtert en bindt vervuiling die met regenwater via de goten wordt afgevoerd.

Hauratons Nederlandse vertegenwoordiger Arjan van der Woning uit Losser wil de bijzonderheden in een proefproject demonstreren.

Buiten Nederland wordt Drainfix Clean al volop toegepast en blijkt het goed te werken, zegt Van der Woning. Dat constateert bijvoorbeeld ook het Deutsche Institut für Bautechnik. Maar ook die rapporten kunnen Nederlandse rioolbeheerders nog niet overtuigen,. “Tijd dus voor een proefproject.”

Het systeem bestaat uit een filterbuis die op de bodem van de lijngoot wordt gelegd en met het substraat wordt afgedekt. Het substraat is 99 procent carbonaat. De rest is volgens Van der Woning “het recept van de kok”. Het materiaal blijft ruim vierhonderd jaar actief. Van der Woning noemt de Drainfix Clean een alternatief voor lamellenfilters en olie-afscheiders. Het filtersubstraat is volgens hem effectiever dan lamellenfilters: “De zuiveringsgraad is meer dan 99 procent. Deeltjes van 0,006 millimeter worden nog afgevangen.”

Reageer op dit artikel