nieuws

Geluidreducerende asfaltlaag herstelt zelf schade

infra

Geluidreducerende asfaltlaag herstelt zelf schade

De Grootvenstraat in Tilburg ziet er goed uit met de nieuwe geluidreducerende toplaag uit zelfherstellend asfalt, vindt Maarten van Santvoort. Toch hoopt de marktontwikkelaar van Heijmans dat de afwerking snelt veroudert. “Des te eerder kunnen we de zelfherstellende eigenschappen beproeven.”

Het zelfherstellende  asfalt is van het type Microflex LLS. Microflex is in Van Santvoorts woorden een standaard mengsel van Heijmans. Met toevoegingen in de vorm van staalvezels krijgt het een lange levensduur (LL) en is het zelfherstellend oftewel self-healing (S) in het Engels.

De vezels zijn in bitumen gevat. Dit omhulsel smelt wanneer het wordt verhit. Het gesmolten materiaal vult scheurtjes in de asfalt deklaag. Alnaargelang het aantal behandelingen krijgt het materiaal zijn oorspronkelijke sterkte terug. Het materiaal smelt wanneer de staalvezels door middel van inductie worden verhit. Heijmans bouwt momenteel aan een inductiemachine.

Reageer op dit artikel