nieuws

Pyramide Austerlitz blijft zorgenkind

infra

Hardhouten palen moeten voorkomen dat de toplaag van de Pyramide van Austerlitz afschuift. Blaauwendraat Landschapsverzorging uit Renswoude voert de werkzaamheden uit. Drie jaar terug deed Hendriks Infra iets soortgelijks aan de noordkant van het monument.

Nieuwe hardhouten palen moeten toplaag vasthouden

In totaal plaatste Blaauwendraat 320 palen in voorgeboorde gaten in de piramide, Op de twaalfde trede kwamen 240 palen van 4 meter lengte; op de 25ste trede nog eens 80 palen van een meter langer. Dit gebeurde zowel aan de west- als de oostzijde. Gekozen is voor palen van Cloeziana FSC-hout. Deze tropische hardhoutsoort is wat buigzamer dan het veelgebruikte azobé.

De opvallende piramide moest worden gestabiliseerd omdat er de laatste jaren sprake is van verzakkingen. De palen moeten voorkomen dat de toplaag van het monument nog verder wegzakt. “De piramide is opgebouwd uit zand waar Franse soldaten destijds heidegrond uit de omgeving overheen plagden”, legt Wijnand Blaauwendraat uit. ”Dit is gecomposteerd en vormt nu een sterke stabiele kernlaag. Rond 2000 is de piramide al ingrijpend gerestaureerd en zijn bomen met wortel en al weggehaald. De losse bovenlaag werd aangevuld met grond waar treden met graszoden overheen zijn gelegd. De nieuwe toplaag begon echter over de oude laag te schuiven.”

Kunststof doorgroeimatten verstevigen de getrapte bekleding van graszoden. De palen moeten het afschuiven van de grondlaag voorkomen. Om trillingen te voorkomen heeft een boorstelling vanaf een steigerplateau ongeveer vijf gaten per meter geboord. Elk met een diameter van 15 centimeter. Met een aparte kraan is de boor met de grondkern uit de piramide getrokken. “Terwijl de grondprop eruit wordt gepeuterd wordt met een tweede boor alvast het volgende gat geboord. Onderwijl laten ze de paal in het gat glijden.”

Hendriks Infra kwam met dit concept en bracht drie jaar geleden ruim tweehonderd Cloeziana-palen aan bij de noordkant van de piramide. Blaauwendraat verzorgt het onderhoud aan het object.

Drie jaar geleden kwam de onderneming met de suggestie om beschoeiing aan te brengen en die in de piramide ter verankeren. De kabels zouden door de piramide worden geschoten en aan elkaar worden gekoppeld zodat er een vierkant frame in het monument zou ontstaan. Maar de oplossing van Hendriks Infra was goedkoper en kreeg daarom de voorkeur van de opdrachtgever.

Reageer op dit artikel