nieuws

Montagefout bron van nieuwe ellende met Hovenring

infra Premium

“Een inschattingsfout”, noemt de gemeente Eindhoven de problemen met ruim twintig dempers van de hangende fietsrotonde Hovenring.

De aannemer heeft óf een verkeerde rubber inlage gebruikt óf de inlage met de verkeerde lijm bevestigd. Alle 48 dempers zijn gisternacht opnieuw gemonteerd met nieuwe rubbers en nieuwe bouten.

Aannemer Victor Buyck zag in de rubber inlages een manier om extra wrijving te genereren in de trillingsdempers. Normaal worden dempers zonder zo’n inlage gemonteerd. In de visie van de aannemer zou de bevestiging in de loop van de tijd aan kracht kunnen verliezen met een zakkende demper als gevolg. De inlage is in de demper gelijmd. De demper is met bouten op de tuikabel bevestigd.

De gemeente noemt de constructie een noviteit die in de praktijk niet bleek te werken. “Een inschattingsfout”, zegt een woordvoerder. Het zakken is volgens hem louter het gevolg van de inlage en niet van de demper zelf. De Hovenring wordt vrijdag geopend.

Reageer op dit artikel