nieuws

Mobiele oven voert brandtest uit

infra

Mobiele oven voert brandtest uit

Het is ’s werelds eerste mobiele oven die op locatie de brandwerendheid van bestaande betonnen tunnels test.

Dat zegt Martin Vermeer van Efectis over de MobiFiRe die hij met anderen heeft ontwikkeld. De MobiFiRe is net zo’n oven als Efectis in het laboratorium in Rijswijk gebruikt om de brandwerendheid te beproeven van nieuwe betonconstructies. “Dat gebeurt met proefstukken van 4 bij 2 meter en 40 centimeter dik”, legt Vermeer uit. “Die worden tijdens de proef belast om de praktijk te simuleren.” Tussen de echte en de gesimuleerde praktijk zit volgens hem echter zo’n groot verschil dat de marges wel heel groot zijn.

De mobiele oven test constructies in de werkelijke omstandigheden. Efectis deed dat voor het eerst in de Maastunnel in Rotterdam om er de brandbestendigheid van het plafond te bepalen.

Lees morgen het hele artikel in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel