nieuws

Ingenieus

infra

Ingenieurs. Ik kende er eigenlijk geen één, tot ik ging werken op mijn 24ste (ja, in mijn tijd kon je nog zes jaar studeren zonder boetes!). En nu ben ik met een ingenieur getrouwd, en werk ik in een technische sector. Het kan verkeren!

Onder ingenieurs kom je alle maten en modellen tegen die je in een dwarsdoorsnede van de hele bevolking tegenkomt. Zo heb je de detaillist, die graag berekeningen tot ver achter de komma uitvoert. En de ‘prutser’, die graag een beetje prutst aan een model en zo opeens iets moois in handen heeft. De uitvinder: de man die voorbij is aan het prutsen aan andermans ideeën en aan de gang gaat met zijn eigen manieren om de wereld te verbeteren. En natuurlijk de oplosser: hoera een probleem! Dat varkentje gaat hij wel eens even wassen. Van deze types lopen er vele varianten rond in de bouwsector. En we hebben ze allemaal hard nodig. Alleen zou het zo mooi zijn, als er wat meer mengvormen ontstaan. En dan graag meteen wat extra competenties erbij, zoals inlevingsvermogen en communicatie. Want daar schort het nog aan. Ingenieurs werken aan prachtige dingen, ze zorgen ervoor dat we droge voeten hebben, veilige wegen en stevige gebouwen. Maar hun werk is slecht zichtbaar. Het is hard nodig dat de ingenieurswereld sexy wordt. En zichzelf zo gaat verkopen. Want over tien jaar hebben we veel te weinig ingenieurs! Hoe kunnen we er voor zorgen dat ingenieurs hun saaie imago omturnen naar een hip and happening, fun beroep? NLIngenieurs en KIVI-Niria willen niets liever, ze werken er aan. Hopelijk niet door middel van startnotities, werkgroepen, stuurgroepen en congressen. Nee: zet jongeren en studenten aan de brainstorm, daag ze uit en laat hen de volgende generatie binnenlokken. Codewoorden: trots en ingenieus, maar ook gamification, social media, augmented reality en fun!

Directeur Vernieuwing Bouw

Reageer op dit artikel