nieuws

Ecosysteem met hoge geluidsabsorptie

infra

Beilen- Groene geluidsschermen worden door opdrachtgevers meteen geassocieerd met duur onderhoud. Onterecht, vindt Erik Muggen, directeur van producent Greenwall in Beilen. Af en toe met de heggenschaar erlangs is het enige. En water geven, maar als dat nodig is, kan dat via een beregeningssysteem. Bovendien: “Een betonnen afscheiding moet je ook schoonmaken.”

De trapeziumvormige groene elementen van Greenwall sieren binnenkort een stuk snelweg. Langs de A7 bij Groningen is hovenier Booiman Tuinen Groningen begonnen met de plaatsing van een 550 meter lang scherm, het eerste project van Greenwall tot nu toe van deze omvang langs een snelweg.

Bijzonder in Hoogkerk is dat de elementen bovenop een bestaand talud worden geplaatst. Daardoor kan worden volstaan met elementen van anderhalve meter hoog. Samen met het talud wordt de totale hoogte van de geluidswal 3,5 meter. De grondwal is 3 meter hoog en de elementen van Greenwall 1.80 meter. Ze worden 30 centimeter in het talud geplaatst.

Groot voordeel voor de gemeente is dat voor de groene schermen verder geen funderingsconstructie nodig is. De aan de onderzijde slechts 40 centimeter brede en naar boven taps toelopende elementen worden aan beide zijden bekleed met stokhedera’s oftewel klimop, waarvoor ook geen beregeningsinstallatie nodig is. De wortels van de planten staan in de grond.

De planten zetten zich vast in het scherm, waarvan de kern bestaat uit cocopeat, gemalen kokosnotenbast. Dat materiaal is ingepakt in organisch kokosdoek en het geheel wordt gefixeerd in bouwstaalmat, dat naar keuze verzinkt kan worden uitgevoerd. De gemeente Groningen heeft gekozen voor de onbehandelde uitvoering. Naast de extensieve variant bestaat ook de intensieve variant. Hierbij worden de planten in het scherm geplaatst en is beregenen of een druppelinstallatie nodig.

De schermen van Greenwall geven volgens Muggen een effectieve geluidsreductie van maximaal 17 decibel. Voordeel van een begroeid scherm ten opzichte van harde materialen is dat de geluidsabsorptie hoog is, namelijk 95 procent. Dat betekent dat het geluid niet terugkaatst naar de overkant van de weg.

Een belangrijk aandachtspunt voor Greenwall de komende tijd is de ontwikkeling van brandwerende producten waar opdrachtgevers zoals ProRail veel waarde aan hechten. De innovatie op dit gebied richt zich op toepassing van een ander materiaal voor het kokosdoek. Ook wil Muggen delen van de productie van de schermen, nu nog grotendeels handwerk, automatiseren om zo tot een kostprijsverlaging te komen. Dit moet de nodige financiële slagkracht opleveren om de schermen nog milieuvriendelijker maken.

Reageer op dit artikel