nieuws

Wegfundering met schuimbitumen opgewaardeerd

infra

Wegfundering met schuimbitumen opgewaardeerd

Een fundering met schuimbitumen blijkt zo sterk dat het asfaltpakket er bovenop half zo dik kan. In Hellevoetsluis wordt het compleet in situ gerealiseerd met hergebruikte hoogovenslakken.

De fundering van hoogovenslakken van de Nieuweweg in de Zuidhollandse plaats is door plaat- en bloemkoolvorming onbruikbaar geworden. Een bekend verschijnsel bij dit type funderingen. Na dertig tot veertig jaar gaat de bindingsreactie verder en ‘spat’ de fundering.

De weg wordt deze week onder handen genomen door Rasenberg en onderaannemer Bel Wegenbouwservice. Beide bedrijven hebben ervaring met schuimbitumen. Bijzonder is de stabilisatiemachine die de aannemers inzetten. Die freest fundering en asfalt los, mengt het met bitumen en stoom en legt het achter zich direct weer neer als nieuwe fundering. Voor het cement is een extra grote silo bovenop de stabilisatiemachine geplaatst. Na een aantal gangen met de wals kan het asfalt er direct bovenop.

Niet meer het 20 centimeter dikke pakket dat er lag, maar een half zo dik pakket. Alles bij elkaar levert het een flinke besparing op. De totale kosten van de reconstructie bedragen met 500.000 euro, de helft van de eerdere plannen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels