nieuws

Waterschappen in geding door niet behandelen wet

infra

Waterschappen worden met de ondergang bedreigd als de Tweede Kamer de Waterschapswet niet behandelt. Dat schrijft staatssecretaris Joop Atsma (infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

De bespreking van de Waterschapswet kan in het geding komen vanwege de val van de regering-Rutte. Volgens het wetsvoorstel worden de besturen van hoogheemraadschappen in de toekomst niet meer gekozen door burgers maar door gemeenteraadsleden. Maar blijven de oude regels gelden, dan moeten er in november waterschapsverkiezingen plaatsvinden. Dat is noodzakelijk omdat de waterschapsbestuurders in januari moeten aftreden. Omdat verkiezingen in november geen haalbare kaart zijn, kunnen ambtenaren van waterschappen straks hun werk niet meer doen omdat er dan officieel geen waterschapsbesturen meer zijn.

Atsma ziet twee mogelijkheden. Het liefst heeft hij dat het wetsvoorstel wordt behandeld zodat het met spoed door de Tweede en de Eerste Kamer kan worden geloodst. In dat geval kunnen de huidige besturen nog tot zes maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 in functie blijven. Vervolgens worden dan indirecte verkiezingen gehouden. Een andere optie is een door de staatssecretaris ingediende nota van wijzingen. Dan kunnen de bepalingen over indirecte verkiezingen uit het wetsvoorstel worden geschrapt. De bestuurders kunnen nog tot 4 juli 2013 blijven zitten en er is dan nog een half jaar extra tijd om verkiezingen uit te schrijven.

Reageer op dit artikel