nieuws

‘Ecolodge’ met hoogwaardig aluminium casco

infra

In het natuurgebied De Biesbosch is een ‘ecolodge’ te water gelaten. Dit drijvende minihotel bestaat uit een aluminium casco met een afwerking van western red cedar delen.

Het toegepaste aluminium wordt normaliter gebruikt in de maritieme industrie en heeft ten opzichte van het ‘bouw-aluminium’ een hoogwaardiger legering.

De onderkant van de twee eivormige ruimtes met daartussen een tweeledig platform bestaat uit een aaneengelaste aluminium plaat. Door een speciale legering en een dikkere plaat (4 millimeter) toe te passen is het materiaal bestand tegen continu watercontact. Van nature heeft aluminium al corrosiewerende eigenschappen, maar in het geval van de Ecolodge Freefloating komt een deel van het casco ook onder water te liggen. Het constructieve frame en de installaties zijn vervaardigd door APEcolodges en Rob Snel Metaal & Techniek. Laatstgenoemde is gespecialiseerd in de verwerking van onder meer aluminium in de scheepvaart.

Het ontwerp van Marijn Beije Design is tot stand gekomen in opdracht van het Nationaal Park De Biesbosch. Die wilde een originele vier- tot vijfpersoons lodge ontwikkelen om in het natuurgebied te overnachten. Om de constructie licht en slank te houden, werd gekozen voor een aluminium casco, afgewerkt met western red cedar delen en veel glas om de natuur rondom intensief te kunnen beleven.

Het casco laat geen water door wegens waterdichte lassen. Een speciale kit garandeert een waterdichting tussen de glaspanelen en de aluminium kokerprofielen. Ballasttanks onder de vloer zorgen voor de stabiliteit van het bouwwerk. “Het zwaartepunt van de lodge ligt onder water. Elk van de twee ruimtes herbergt een tank van 1 meter breed en 3 meter lang. Met behulp van een rekenprogramma zijn de plek en het gewicht van de tanks uitgerekend”, zegt Ap Kremer van APEcolodges. Zelfs als twaalf personen op een hoek van de logde gaan staan, blijft het geheel drijven.

Het aluminium casco wordt in de fabriek geproduceerd. De kokerprofielen worden in de gewenste vorm koudgewalst en de platen gesneden. APEcolodge plaatst vervolgens de gevelelementen in de aluminiumprofielen. Daarna worden de installaties erin gezet. Een zonnepaneel wekt energie op voor de led-verlichting en voedt de vuilwatertank die regelmatig schoon wordt gezogen door een mobiel vuilwaterstation. Na transport op een dieplader wordt het gevaarte van 5,5 ton en een afmeting van 7 meter lang en 3,4 meter via een kraan te water gelaten. “De lodge ligt gelijk stabiel, omdat we hem van tevoren hebben uitgetrimd. Het gewicht is relatief licht, met een 35-tons kraan kun je het bouwwerk handelen.”

Reageer op dit artikel