nieuws

Bedreiging voor Sagrada Família

infra Premium

Bedreiging voor Sagrada Família

Er is vandaag de dag in het noorden van Spanje nog nauwelijks een torenkraan te zien. En als er al één wordt gespot, dan staat-ie veelal weg te roesten. Hoe anders is dat in de drukbevolkte woonwijk Eixample van Barcelona.

Daar heeft 140 jaar geleden architect Gaudí de aanzet gegeven tot een ‘eindeloos’ bouwwerk: de Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família, zoals de basiliek van de Heilige Familie officieel heet. Er is een jaar van oplevering vastgesteld, namelijk 2026. Aangezien de bouwsnelheid gelijk opgaat met de hoeveelheid giften van bezoekers, kan die datum zomaar tien jaar opschuiven. Als tenminste de basiliek voor die tijd niet is ingestort of zwaar beschadigd. Want de ‘trage’ Sagrada Família wordt bedreigd door een ‘snelle’ vijand. Barcelona krijgt namelijk aansluiting op een hogesnelheidslijn en de tunnel daarvoor komt precies onder de fundering van de bijzondere basiliek te liggen. Reden voor groot protest, want de bouwer van die tunnel heeft al vaker grondverzakkingen doen ontstaan.

Reageer op dit artikel