nieuws

Zandtong mogelijk alternatief voor verhoging van dijken

infra

Zandtong mogelijk alternatief voor verhoging van dijken

Voor de IJsselmeerkust bij Oudemirdum wordt binnen enkele maanden als experiment circa 25.000 kuub zand gestort. De zandtong is mogelijk een alternatief voor verhoging van dijken.

De aanbesteding vindt binnen drie a vier weken plaats. De nieuwe zandtong komt bij het Oudemirdumerklif en wordt zo’n 700 meter lang. Hij zit deels boven water. “Door de stroming zal naar verwachting zand voor de kust sedimenteren. Daardoor kan de vooroever als schokbreker voor hoge golven fungeren”, stelt Wiebe Bouma van ingenieursbureau Arcadis.

Voor de kust bij Workum werd vorig jaar 30.000 kuub zand gestort. Aannemers kunnen overigens geen kraanschip gebruiken, omdat het IJsselmeer te ondiep is. Onderaannemer Van der Meulen uit Woudsend zette toen een ponton, een pomp en een transportleiding in om het zand aan te brengen.

Reageer op dit artikel