nieuws

Weerdsprong maakt knipoog naar de Romeinse boogbrug

infra

Opengewerkte hamerstukken zijn het meest in het oog springende kenmerk van de Weerdsprong, een nieuwe fiets- en voetgangersbrug in Venlo. Het smetteloos witte beton heeft een hoge afwerkingskwaliteit CUR 100 klasse B2 en is gehydrofobeerd.

De 77 meter lange brug maakt deel uit van het project Maasboulevard van de Limburgse stad en wordt binnenkort feestelijk geopend. Dura Vermeer Beton- en Waterbouw koos ervoor de brug te bouwen van prefab beton. Alle bouwdelen werden over het water aangevoerd. Begin februari plaatste de aannemer de laatste kokerligger. De twee 110 ton zware hamerstukken werden eind vorig jaar al geplaatst. Het ontwerp is van IPV Delft, Pieters Bouwtechniek trad op als constructeur. De ontwerpers van IPV hebben zich voor De Weerdsprong laten inspireren door het Romeinse verleden van Venlo. De slanke opengewerkte steunbogen zijn een moderne verwijzing naar de Romeinse boogbrug. De brug is met 5,5 meter een stuk breder dan strikt noodzakelijk, waardoor hij uitnodigt om er te verblijven. In de houten handregel is ledverlichting opgenomen die zowel het brugdek als de zelfdragende glazen balustrade verlicht. Elk glaspaneel is individueel verlicht en op afstand regelbaar en dimbaar. Zo kan elk paneel een andere kleur krijgen en is het bijvoorbeeld mogelijk de kleuren geleidelijk in elkaar te laten overgaan of de brug bij feestelijke gelegenheden feestelijk te verlichten. IPV Delft maakte ook het lichtontwerp en lichtplan. Folie in de glaspanelen zorgt ervoor dat het licht gelijkmatig wordt verdeeld over het gehele oppervlakte van de panelen.

Reageer op dit artikel