nieuws

EU herinnert aan afspraken over snelle invoering ERTMS opspoor

infra

De Europese Commissie blijft erop aandringen dat de lidstaten zo snel mogelijk hun spoornet voorzien van het European Rail Traffic Management System (ERTMS).

“Een groot deel van de toegevoegde waarde van het ERTMS gaat verloren als het systeem slechts in één land wordt ingevoerd. De lidstaten hebben er samen voor gekozen het systeem in te voeren en moeten er nu ook samen verder werk van maken. “We moeten er samen voor zorgen dat de treinen op het volledige trans-Europese Netwerk kunnen rijden”, zegt Euro-commissaris voor vervoer Siim Kallas. Hij deed dit tijdens een tweedaagse bijeenkomst in Kopenhagen, georganiseerd in het kader van het Deense voorzitterschap van de EU. Op dit moment telt Europa meer dan twintig nationale seingevings- en snelheidsbegrenzingssystemen op het spoor die ook nog eens niet compatibel zijn. Daar wil hij vanaf omdat dit de groei van met name het grensoverschrijdend goederenvervoer per spoor belemmert. Denemarken zelf heeft besloten het volledige spoor te voorzien van ERTMS in combinatie met een volledige vernieuwing van de Deense seinen en verkeersleidingssystemen. In 12 jaar tijd investeert het land daarin 3,2 miljard euro. Ook Zwitserland gaat volledig over op het systeem.

Reageer op dit artikel