nieuws

Buurtschappen bedreigd door groei van steden en infra

infra Premium

Buurtschappen bedreigd door groei van steden en infra

Verstedelijking en infrastructuur leiden er toe dat buurtschappen op grote schaal met opheffing worden bedreigd. Daarom is een lijst van bedreigde plaatsen in Nederland opgesteld.

Dat meldt De Plaatsengids.nl, een website met informatie over alle Nederlandse plaatsen.

Buurtschappen zijn kleine dorpjes met soms maar enkele woningen. Door stedelijke groei en de aanleg van infrastructuur worden ze in hun bestaan bedreigd. Bij sommigen staat afbraak voor de deur. Van andere buurtschappen wordt de naam niet meer vermeld in bijvoorbeeld atlassen en ook komt het voor dat plaatsnaamborden worden verwijderd.

Als voorbeeld noemt Plaatsengids.nl het Zuid-Hollandse gehucht Kruisweg nabij Zoetermeer. Tot 2006 hoorde het bij Bleiswijk. Toen dit dorp onder de gemeente Lansingerland zou gaan vallen, hadden de bewoners van Kruisweg de keuze om te volgen of om op te gaan in Zoetermeer. Deze gemeente had bouwplannen voor het gehucht. De bewoners kozen toen voor Lansingerland waarmee voor de bewoners de bouwplannen van de baan waren.

Bezoek Plaatsengids.nl

Reageer op dit artikel