nieuws

Leeuwarden reconstrueert Drachtsterplein

infra

Leeuwarden“Reconstructie Drachtsterplein”, zo vat gemeentelijk woordvoerder Bjorn van Straaten de oorzaak samen van de bouwputten aan dit verkeersplein in Leeuwarden. Het plein wordt wat de gemeente “een compact kruispunt met verkeerslichten” noemt. Het kruispunt wordt half verhoogd uitgevoerd en krijgt vier halfverdiepte fietstunnels. Ook komt er een ‘sloepentunnel’ voor recreatieschippers. Van ’t Hek Funderingstechnieken slaat […]

Leeuwarden“Reconstructie Drachtsterplein”, zo vat gemeentelijk woordvoerder Bjorn van Straaten de oorzaak samen van de bouwputten aan dit verkeersplein in Leeuwarden. Het plein wordt wat de gemeente “een compact kruispunt met verkeerslichten” noemt. Het kruispunt wordt half verhoogd uitgevoerd en krijgt vier halfverdiepte fietstunnels. Ook komt er een ‘sloepentunnel’ voor recreatieschippers. Van ’t Hek Funderingstechnieken slaat momenteel de damwanden voor de bouwkuip waaruit de sloepentunnel moet ontstaan. Een complex project, noemt Van Straaten het. De aanpak van het plein kost een kleine 8 miljoen euro. “Het ziet ernaar uit dat de oplevering volgens plan eind dit jaar zal plaats vinden”, aldus Van Straaten.

De werken voor het plein maken deel uit van een groter geheel dat ‘Leeuwarden vrij baan’ heet. Deze combinatie van gemeentelijke en provinciale projecten moet sinds 2009 de bereikbaarheid in Friesland verbeteren. “Waarbij de provincie ook meebetaalt aan gemeentelijke projecten, zoals het Drachtsterplein”, zegt Van Straaten.

Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen; tekst: Jean Quist

Reageer op dit artikel