nieuws

Kunststofvezels moeten brandveiligheid van tunnel garanderen

infra Premium

Kunststofvezels moeten brandveiligheid van tunnel garanderen

De betonnen tunnelwand voor de Noord-Zuidlijn is uitgerust met speciale polypropyleenvezels. Die smelten bij brand en bieden zo een ontsnappingsweg voor expanderende waterdamp in beton.

Waarschijnlijk wordt de noviteit ook bij de Sluiskiltunnel toegepast. De oplossing is volgens ontwerpmanager Frank Kaalberg en zijn collega Nikolaas van Empel van Witteveen+Bos veel goedkoper dan brandwerende spuitpleister die nu vaak wordt toegepast om tunnels te beschermen tegen brand. Daarvoor moet een aparte robot door de tunnel die maandenlang enorme troep veroorzaakt. De stofvorming is zo groot dat het bijna onmogelijk is onderwijl in de tunnel andere werkzaamheden te verrichten.

Reageer op dit artikel