nieuws

Verkeersscherm voldoet nog niet helemaal

infra

Verkeersscherm voldoet nog niet helemaal

Ziut uit Amsterdam presenteerde op de Infra Relatiedagen in Hardenberg een ‘traffic display’ dat dienst kan doen als verkeerslicht of informatiepaneel.

Het is ontworpen door Dennis van Melick, industrieel vormgever bij Ziut. “De vorm, de intensiteit, de witte rand, het voldoet allemaal aan de norm voor verkeerslichten. Maar verkeerslichten in Nederland moeten bestaan uit drie lichten: rood boven, oranje in het midden en groen beneden. Maar de NEN-normcommissie kijkt welwillend naar de mogelijkheid om mijn voorstel in de norm op te nemen”, aldus Van Melick.

Kleurenblinden

Hij heeft een ‘traffic display’ (verkeersinformatiescherm) ontworpen dat beurtelings een groene cirkel, een oranje driehoek en een rood vierkant laat zien. “Ook geschikt voor kleurenblinden”, aldus de ontwerper. Er zijn ook schermen voor fietsers en voetgangers.

Octrooi

Van Melick is afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Hij heeft meerdere prijzen gewonnen. “Het prijzengeld heb ik onder meer gebruikt om octrooi aan te vragen”, aldus Van Melick. Zijn verkeersscherm is voorzien van ‘flexible oled’-panelen. De led-lampjes kunnen rood, groen en blauw branden – of een combinatie. Wit bijvoorbeeld door alle drie de kleuren aan te zetten. De displays zijn buigzaam en daardoor redelijk hufterbestendig. Ze worden met aluminium gietstukken aan stalen palen gemonteerd. Van Melick heeft half februari een overleg met de gemeente Eindhoven. Hij hoopt dat de gemeente een pilot zal uitvoeren.

Reageer op dit artikel