nieuws

Piëzotegel zet trillingen op schoolplein om in energie

infra

Spelende kinderen veroorzaken zoveel trillingen op het schoolplein dat daarmee energie kan worden opgewekt. Dat concluderen onderzoekers van ingenieursbureau Tauw in Deventer en de Universiteit Twente.

Binnenafzienbare tijd kunnen twee schoolpleinen worden voorzien van stoeptegels waarin piëzo-elementen zijn verwerkt, verwacht adviseur communicatie Tom van der Weegen van Tauw. Hij denkt dat straatmeubilairspecialist Grijsen in Winterswijk over enkele weken een prototype van deze tegel gereed heeft. Door de elementen in de tegels te koppelen kan de opgewekte energie worden opgeslagen en gebruikt voor kleinschalige toepassingen in de buurt van de school. Gedacht wordt aan signalerings- en detectie-apparatuur bij oversteekplaatsen. Dergelijke voorzieningen vragen doorgaans weinig stroom en functioneren vaak op accu’s, batterijen of zonnepanelen.

Het idee voor de piëzotegel vloeit voort uit een onderzoek naar de opwekking van energie uit trillingen die het autoverkeer veroorzaakt. Voor deze proef, gedaan in samenwerking met de provincie Overijssel, is in het najaar van 2011 in het wegdek van de N34 bij Hardenberg piëzomateriaal aangebracht. De conclusie is dat het inderdaad mogelijk is met dit soort elementen energie te genereren uit trillingen die auto’s veroorzaken. Echter, de opbrengst bleek te klein om te gebruiken voor verkeerslichten of openbare verlichting. Trillingsenergie blijkt vooralsnog alleen een duurzaam alternatief voor voeding van apparaten die weinig energie vragen.

Reageer op dit artikel