nieuws

Nederland besteedt minder aan onderhoud spoor

infra

Nederland besteedt minder aan onderhoud spoor

Exploitatie van de spoorinfrastructuur kost jaarlijks gemiddeld 102.000 euro per spoorkilometer. Daarmee besteedt Nederland aanzienlijk minder aan het onderhoud van het spoor dan andere Europese landen met een vergelijkbaar spoornetwerk.

‘Wissel op de toekomst’, het rapport van de parlementaire commissie die onderhoud en innovatie van het Nederlandse spoorstelsel onderzocht, vergelijkt de Nederlandse uitgaven voor het spoor met ondermeer die van de Zwitserse spoorbeheerder SBB INfrastruktur.

De lengte van het Nederlandse spoornetwerk, 2886 kilometer, komt overeen met de lengte van het Zwitserse spoor, zo blijkt uit het onderzoek. SBB geeft jaarlijks 174.000 euro per spoorkilometer uit, ruim 70.000 euro meer dan Nederland. “Dit is een duidelijke indicatie voor onderbesteding van de Nederlandse spoorinfrastructuur”, meldt het rapport. Die situatie kan leiden tot nog meer technische storingen van de spoorinfrastructuur.

Bekijk het volledige rapport van de tijdelijke commissie onderhoud en innovatie spoor

Reageer op dit artikel