nieuws

Tweedehands composietbrug vindt gretig aftrek

infra Premium

Door hun lichte gewicht en lange levensduur zijn composietbruggen bij uitstek geschikt voor meermalig gebruik. Branchevereniging voor de kunststofindustrie NRK verwacht op termijn een grote markt voor tweedehands composietbruggen.

Die verwachting sprak NRK-directeur Erik de Ruijter uit bij de uitreiking van twee MRPI-bladen voor kunststof bruggen en sluisdeuren.

Die bladen werden verstrekt na een levenscyclusanalyse van een brugdek en een sluisdeur van de Rotterdamse producent FiberCore. De MRPI-bladen bevatten getoetste informatie over milieuaspecten van bouwmaterialen en producten. Ze stellen inkopers, aannemers en opdrachtgevers in staat een beter afgewogen keuze te maken voor een bepaald bouwmateriaal of -product.

De nieuwe documenten zijn de eerste voor composietproducten voor de infrastructuur. Voor gevelpanelen, regengoten, dorpels en andere composietproducten bestaan al volop van dergelijke bladen. Richard Mulder van Bouwend Nederland benadrukte tijdens de uitreiking dat de komende jaren veel bruggen moeten worden vervangen. Dan is het handig als producten vergelijkbaar zijn op levensduur en grondstofverbruik.

Gezien het lichte gewicht, het geringe onderhoud en de lange levensduur verwacht Bouwend Nederland dat composiet een grote rol gaat spelen in de infrasector. Het initiatief tot de LCA-studie en de MRPI-bladen lag bij FiberCore en harsproducent DSM. Agentschap NL steunde de exercitie.

Reageer op dit artikel