nieuws

Reflecterende bollen verbeteren sfeer in tunnels

infra Premium

Gekleurd licht en reflecterende metalen bollen moeten de ‘beleving’ benadrukken van de (brom)fiets/voetgangerstunnel naast het station-Oost van Zoetermeer. Het is een van de drie tunnels voor het langzame verkeer die de gemeente onder handen heeft genomen.

Ingenieursbureau Zoetermeer (IBZ) bedacht het lichtplan voor de tunnels. Teklab uit Heemstede ontwikkelde voor het concept speciale kabelgoten met ingebouwde armaturen en elf reflecterende metalen halve bollen. De goot hangt in de lengte boven de grens tussen het fiets- en voetpad.

De halve bollen hangen aan weerszijden van de viaducten die de tunnel vormen. Met spiegeleffecten verdelen deze het licht met een soort disco-effect over het gebied. De schalen zijn gemaakt uit verchroomd staal en voorzien van spiegelfacetten, legt Erwin van Leeuwen van Teklab uit. “De reflecterende eigenschappen zijn gegarandeerd voor tien jaar. Die periode kan makkelijk langer worden naarmate het chroom beter wordt onderhouden.”

Voorheen werd de tunnel conventioneel verlicht. In de nieuwe opzet zorgen led-armaturen voor de verlichting. De armaturen in de kabelgoot verlichten het trottoir met wit- en het fietspad met blauw en groen licht. Led-spots op masten lichten de bollen aan. Het gekleurde licht is minder fel dan conventionele verlichting maar dat doet wat IBZ betreft geen afbreuk aan de verkeersveiligheid.

Naast de ‘stationstunnel’ liet Zoetermeer ook de tunnelroute ter hoogte van de Rokkeveenseweg en de tunnel parallel aan de A12 nabij de Oostweg onder handen nemen. IBZ kent aan elke tunnel een eigen identiteit toe. Elk van de karakters is verwerkt in het lichtplan.

De gemeente wil op die manier de sfeer van de tunnels benadrukken. Voorheen lag de nadruk vooral op veel licht om de sociale veiligheid te bevorderen.

Reageer op dit artikel