nieuws

‘Nederlandse tunnel niet met Europese te vergelijken’

infra Premium

‘Nederlandse tunnel niet met Europese te vergelijken’

Een Nederlandse tunnel is niet duurder dan een Europese, stelt minister Schultz (infrastructuur).

Ook met de nieuwe tunnelwet die 1 juli 2012 in moet gaan, schrijft Nederland strengere tunnelveiligheidsregels voor dan Europa. Dat scheelt voor een tunnel van ongeveer 600 meter lang al gauw 500.000 euro. Minister Schultz weigert er echter in mee te gaan dat een Nederlandse tunnel onnodig duur is. “De standaard Europese tunnel bestaat namelijk niet”, laat ze weten via een woordvoerder.

Niet gewenst

Dat Nederland al veiligheidseisen stelt aan tunnels vanaf 250 meter, terwijl de Europese wet pas betrekking heeft vanaf 500 meter, heeft te maken met het verleden. “Bij de inwerkingtreding van de Nederlandse richtlijn hadden we al een hoog veiligheidsniveau. Dat niveau willen we niet naar beneden brengen. Daarnaast vinden wij het niet gewenst om voor tunnels verschillende veiligheidsniveaus en wetgevingsregimes te hanteren.”

A4-tunnel

De minister verwacht dat toekomstige tunnels goedkoper worden door nieuwe standaardregels. Discussies tussen Rijkswaterstaat en regionale bestuurders hoopt ze achter zich te laten. De gemeente Schiedam en Midden Delfland hebben daar geen boodschap aan. Zij maken zich zorgen over de toekomstige A4-tunnel en claimen dat de nieuwe ‘tunnelstandaard’ hen opzadelt met onwenselijke ‘restrisico’s. Minister Schultz wil niet ingaan op die zorgen. “Daar doen wij geen mededelingen over. We praten direct met de gemeenten en niet via de krant.”

Reageer op dit artikel