nieuws

Tunnelboormachine niet ongestraft groter te maken

infra Premium

Tunnelboormachine niet ongestraft groter te maken

Tunnelboormachines kunnen niet ongestraft groter worden gemaakt. Problemen als verkleving en slijtage nemen exponentieel toe met de diameter.

Het vakgebied tunnelboren zal door de toenemende schaalvergroting ingrijpend veranderen. Daarvoor waarschuwde de Duitse hoogleraar tunneltechniek Markus Thewes in Groenekan. Daar kwamen de Nederlandse tunnelbouwers bijeen voor een symposium van het Centrum Ondergronds Bouwen.

Professionele duikers

Om voor een inspectie het bentonietniveau voor de boorkop voldoende omlaag te kunnen brengen, is bij de grootste boormachines al gauw een overdruk nodig van 3,5 bar. Dat is de grens waarbij niet langer medisch goedgekeurde ingenieurs zelf voor de boorkop poolshoogte kunnen nemen. Dan zijn professionele duikers nodig die langere tijd onder verhoogde luchtdruk verblijven.

Bekijk de infographic Tunnelbouw in Nederland van 1942 tot 2021

Reageer op dit artikel