nieuws

Regionale lobby onderzoekt dichtslibbende A15

infra Premium

Het Gelderse bedrijfsleven en de Kamer van Koophandel Midden-Nederland willen samen met de overheid op zoek naar “een structurele oplossing” voor de A15. Een regionale lobbyorganisatie moet dit onderwerp bij de regering op de kaart zetten.

De snelweg (Rotterdam – Ewijk) heeft tussen Gorinchem en het knooppunt Valburg, waar de A15 aansluit op de A50, zijn maximale capaciteit bereikt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel Midden en transportorganisaties en werkgevers- en werknemersorganisaties. De snelweg slibt dicht, luidt de conclusie.

Metingen van Rijkswaterstaat tonen aan dat er per etmaal tussen de 58.000 en 68.000 voertuigen over de A15 rijden. Volgens de richtlijnen heeft een weg de maximale capaciteit bereikt als er 63.000 tot 70.000 voertuigen per dag passeren. Tijdens de spits duurt de reis over de ongeveer 60 kilometer snelweg minstens 50 procent langer dan wanneer weggebruikers zouden kunnen doorrijden.

De problemen doen zich vooral voor bij de op- en afritten van de snelweg, die twee rijstroken in beide richtingen heeft. In de ochtend ontstaat ernstige vertraging richting Rotterdam tussen Dodewaard en Wadenoijen en in de avond de andere kant op.

Vooral bij de knooppunten Deil en Echteld is de situatie ernstig, net als bij de op- en afritten Geldermalsen en Meteren. Een belangrijke oorzaak is de colonnevorming van het vrachtverkeer op de rechterrijstrook, aldus de onderzoekers. Dat moet veranderen, vinden de onderzoekers. “De A15 is immers dé snelweg voor ontsluiting van de regio Rivierenland en de belangrijkste verbinding tussen de Rotterdamse haven en grootstedelijke gebieden in Nederland en Duitsland.” Hoe die oplossing eruit ziet? “Dat kan variëren van spitsstroken, informatiepanelen boven de weg tot aan grootschalige verbreding.”

Om dit onderwerp op de bestuurlijke agenda te krijgen, stellen de organisaties voor om samen met (regionale) overhedeneen lobbyorganisatie op te richten.

Reageer op dit artikel