nieuws

BAM/Nelis Infra winnaar No-Dig Award

infra Premium

BAM/Nelis Infra is met het project Rioolrenovatie Europaboulevard in Amsterdam winnaar van de No-Dig Award. De jury ontving vier projecten voor de onderscheiding.

Het project bevordert mede de acceptatie bij opdrachtgevers van sleufloze renovatietechnieken, zo meldt het juryrapport. Door sleufloos renoveren konden de betaalde parkeerplaatsen aan de Europaboulevard in gebruik blijven. De gemeente verloor zodoende geen inkomsten. Door de techniek bleef ook een karakteristieke en gezichtsbepalende bomenrij behouden. Dit alles tegen lagere integrale projectkosten dan bij traditionele open sleuf renovatie, benadrukt de jury.

Het waren dezelfde bomen die de renovatie van het betonnen hemelwaterriool nodig maakten. Inspectie leerde dat het riool door ingroeiende boomwortels zwaar beschadigd was. Die schade veroorzaakte wateroverlast op de rijbaan en de parkeerstroken. BAM/Nelis Infra loste het probleem op door middel van pipe cracking. De betonnen buizen zijn ‘gekraakt’ door er een soort sloopkogel door te trekken. Daardoor breekt de buis en biedt zo plaats aan een nieuwe PE-leiding. De aansluitingen zijn gerenoveerd met kousen.

BAM Infratechniek en De Ruiter Boringen en Bemalingen dongen mee met de aanleg van een hoogspanningsverbinding tussen Wateringen en Bleiswijk. Daarvoor zijn ruim 120 horizontaal gestuurde boringen uitgevoerd in zeer slappen lagen.

A.Hak Drillcon bracht de aanleg van een 1400 meter lange vierduimse buisleiding bij Lochem in. Het bedrijf kon met een tweede pipe thrusterde haalbare afstand met de direct pipemethode aanzienlijk vergroten. Mede daardoor nemen de kosten en de overlast voor de omgeving af.

Frans van Herpen verkende de mogelijkheden van sleufloze technieken bij de aanleg van glasvezelnetten. De student Civiele Techniek deed dat na een opmerking van KPN over versnelde aanleg en het verminderen van overlast. De inventarisatie leerde dat geen algemeen toe te passen techniek de open sleuven kan vervangen. Van Herpen selecteerde wel enkele technieken die elk specifieke zijn te gebruiken.

Reageer op dit artikel