nieuws

Verlichte grenspaal

infra

Verlichte grenspaal

Personeel van Takke Breukelen legt de laatste hand aan de Lightmark. Dit kunstwerk staat op het Marinus van Tyrusviaduct over de A2.

Het viaduct verbindt kantorenpark Papendorp met de wijk Leidsche Rijn. Architect Paul van der Ree van Studio SK uit Utrecht ontwierp deze ruim 24 meter hoge toren als grenspaal voor de gemeente Utrecht. De toren bestaat uit stalen staven die getordeerd zijn en enigszins gebogen tot een beetje scheve uitgerekte wokkel. De constructie is bekleed met gepatineerd en geperforeerd koper. De vorm beslaat een kwart cirkel. De toren vangt op elk moment van de dag op een andere manier licht op. Om de 2 meter is de toren bezet met led-ringen die de toren ’s nachts verlichten. De Lightmark is wat Mark Veenema van de projectorganisatie A2 Hooggelegen betreft bestand tegen vandalisme. “De toren staat weliswaar in openbaar gebied maar je kunt er moeilijk bij komen.” Takke Breukelen werkt als onderaannemer van Van Hattum en Blankevoort aan de toren. Deze aannemer bouwde met Mourik Groot Ammers, Boskalis, KWS Infra en Vialis als combinatie Trajectum Novum het viaduct.

Reageer op dit artikel