nieuws

Soepel monsters nemen onder het ballastbed

infra

Soepel monsters nemen onder het ballastbed

Uit een kuilvoersnijder een boomstronkenboor en een hondendrollenzuiger stelde Grontmij een slimme ballastboor samen.

De boor baant zich met laag toerental een weg door het ballastbed. Zodra hij op diepte is hangt Grontmij er een vacuümzuiger in die de inhoud omhoog brengt.   Zo wordt de weg vrij gemaakt voor een grondboor die bodemmonsters kan nemen. Dergelijke monsters zijn noodzakelijk voor het valideren van de gegevens die Grontmij verzamelt met een meettrein uitgerust met grondradar. De ballastboor blijkt ook een prima manier om betrouwbare monsters van het ballastbed te nemen zonder dat de ligging of stabiliteit van de spoorstaven in gevaar komt.

Lees morgen meer in Dagblad Cobouw!

Reageer op dit artikel