nieuws

Meanderende fietsbrug met slank uiterlijk

infra Premium

Een meanderende fietsbrug vormt de toekomstige toegangsroute naar Kennispark Twente. De brugdelen zijn slechts 800 millimeter hoog. Door de liggers met een tandverbinding aan te brengen oogt de betonnen constructie uiterst slank.

De nieuwkomer slingert zich als een slang door het landschap en bevindt zich op de overgang van landelijk naar stedelijk gebied. De fietsbrug met een overspanning van 280 meter is een ontwerp van ipv Delft en opgebouwd uit 20 meter lange segmenten. De veertien brugdelen werden recentelijk op een dag door aannemer Van Spijker Beton- en Waterbouw geplaatst.

De betonnen segmenten wegen circa 100 ton per stuk en werden met drie kranen op de in het werk gestorte steunpunten gemanoeuvreerd. De horizontaal gebogen voorgespannen liggers hebben radii van 75 en 80 meter en zijn evenals de steunpunten van prefab wit beton met de hoogste afwerkingskwaliteit (klasse B2). Om overlast voor het verkeer tot een minimum te beperken werd de bijbehorende lichtsculptuur op dezelfde dag geplaatst.

Een belangrijke wens bij de door de gemeente Enschede uitgeschreven meervoudige prijsvraag was dat de brug het zicht op het landelijk gebied niet zou ontnemen. De meanderende verbinding oogt rank. De brugdelen zijn slechts 800 millimeter hoog. Daarnaast zijn de liggers met een tandverbinding op de steunpunten aangebracht waardoor ze vloeiend in elkaaroverlopen en zo een slank geheel vormen.

Ipv Delft koos om meerdere redenen voor een slingervorm. De aansluitingen op bestaande wegen zijn hiermee logisch. Door de verbinding zo ver mogelijk van het kruispunt te situeren, kan de ruim 4 meter brede brug laag worden aangebracht en loopt heel geleidelijk omhoog. Het 427 meter lange tracé is zodanig lang dat de helling voor fietsers aangenaam is. Tevens kon daardoor een bestaande bomengroep gespaard blijven. De brug rust aan beide uiteinden op een grondlichaam, bij het kruispunt is er onder de brug door vrij zicht.

Na het aanbrengen van de slijtlaag en het monteren van het hekwerk met ingebouwde ledverlichting is de verbinding naar verwachting in oktober gereed.

Reageer op dit artikel