nieuws

Bouwbreed onderzoek naar milieuprestatie bruggen

infra

Bouwbreed onderzoek naar milieuprestatie bruggen

Bouwers van stalen, houten, betonnen en composietbruggen gaan gezamenlijk onderzoek doen naar de milieubelasting van hun bouwwerken.

 Het vergelijkende onderzoek moet leiden tot verduurzaming van bruggen.Het onderzoek is een initiatief van Agentschap NL en bestaat uit een levenscyclusanalyse van tien tot twaalf bruggen en een DuboCalc-studie. Er worden bruggen van drie verschillende verkeersklassen en vier verschillende materialen bestudeerd. Partners in het onderzoek zijn onder andere Tata Steel, DSM, Bouwen met Staal en de brancheorganisaties VKCN, BFBN en VVNH. Adviesbureau Beco voert het onderzoek uit. Beco deed eerder al een beknopter onderzoek waarin bruggen van composiet centraal stonden en de milieubelasting van staal en beton op basis van schattingen met elkaar werden vergeleken. De energie-inhoud van de glasvezelbrug bleek daarbij een derde van die van beton en een vijfde van de stalen variant.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels