nieuws

‘Vrees voor wonen op het water’

infra

‘Vrees voor wonen op het water’

Mark van Ommen (48) is commercieel directeur van ABC Arkenbouw en ABC Waterwoningen te Urk. Hoewel wonen op het water in Nederland gezien wordt als oplossing voor het ruimtegebrek, is de regelgeving nog verre van eenduidig.

“Ons bedrijf bouwt zowel woonarken als drijvende woningen. Voor arken is de markt beperkt. Nederland telt ongeveer 10.000 legale ligplaatsen en er komen geen nieuwe ligplaatsen bij. In gezonde economische tijden worden per jaar 150 arken vernieuwd, in tijden als deze de helft. Wij bouwen zestig à zeventig stuks per jaar, inclusief drijvende woningen. Die laatste meestal in nieuwbouwprojecten, op plekken waar voorheen nog niet op het water werd gewoond.

De bouwkosten van een eengezinswoning te water met een inhoud van gemiddeld 450 tot 500 kuub zijn tien tot vijftien procent lager dan op het land. Dat komt doordat we de huizen efficiënt en volledig onderdak bouwen in onze fabriekshal, wij kennen geen onwerkbare dagen.

De discussie over ruimtegebrek maakt wonen op het water aantrekkelijk. Water hebben we genoeg in Nederland. Toch zijn er weinig nieuwbouwlocaties. De onbekendheid zorgt voor koudwatervrees. Er liggen veel barrières. Probleem is dat de woonark en de drijvende woning niet eenduidig zijn beschreven in het Bouwbesluit. De ene gemeente eist voor een drijvende woning een ligplaatsvergunning, de andere een bouwvergunning. Voor sommige banken is de hypotheek een probleem, voor andere weer niet.

Er staat een afspraak met een ontwikkelaar over zestiend drijvende woningen in Spakenburg. Dat zou en leuke opdracht zijn. De kans bestaat dat wij dit jaar een modelwoning bouwen, om mensen fysiek te laten voelen: wat doet dit met me, word ik niet zeeziek in zo’n huis. Ook bij kandidaat-kopers moet je drempels overwinnen.

We zijn onder andere in gesprek met de gemeente Zaanstad, die een nota ‘Water als bouwgrond’ heeft uitgebracht. Ondanks die nota blijkt het niet eenvoudig daar drijvende woningen te ontwikkelen.

Samen met een aantal andere partijen hebben we Waterpact 5 opgericht, een belangenclub.

Reageer op dit artikel