nieuws

Spoorwerkers vaker ontsnapt aan ongeluk

infra

Spoorwerkers vaker ontsnapt aan ongeluk

Het aantal baanwerkers dat aan de dood ontsnapte en met de schrik vrij kwam, nam in 2010 fors toe. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie van Verkeer en Waterstaat (IVW) die spreekt van een verontrustende ontwikkeling.

Hoewel er in 2010 geen dodelijke slachtoffers vielen onder baanwerkers steeg het aantal bijna-aanrijdingen behoorlijk. Verontrustend vindt de IVW de ontwikkeling van de bijna-aanrijdingen van treinen met infrawerkers. Het aantal net-niet-ongelukken steeg van 13 in 2009 naar 27 in 2010. Ook het aantal bijna-aanrijdingen met machines nam toe, van nul naar vier. Machinisten maken melding van een bijna-aanrijding. Waar de stijging vandaan komt, durft de inspectiedienst niet te zeggen. “We hebben daar wel over nagedacht. Misschien door de extra storingen, of door het toegenomen werk. Harde feiten hebben we daar niet over”, verklaart een woordvoerder.De inspectiedienst voerde afgelopen jaar 135 inspecties uit op en langs het spoor. Een op de vier keer (in 35 gevallen) was de veiligheid voor baanwerkers niet goed geregeld. Vooral de Leiders Werkplekbeveiliging en de Veiligheidsmannen voerden hun taken

niet altijd naar behoren uit. Eén keer stelde de IVW een boeterapport op.

Lees het rapport van de Inspectie van Verkeer en Waterstaat

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels