nieuws

Sloop viaducten voor verbreding A27/A28

infra

Sloop viaducten voor verbreding A27/A28

Tot een ruime zeshonderd ton puin heeft Pongers Slopen Saneren Infra uit Rijssen in opdracht van aannemerscombinatie De Utrechtse Tulp een viaduct van de A28 over de Hogeweg nabij Amersfoort gereduceerd.

Het is het eerste viaduct in een reeks van zeven die de sloopaannemer afbreekt. De laatste wordt in de loop van het volgende jaar onder handen genomen. De sloop van de viaducten gaat vooraf aan de verbreding van de A27/A28. In april begon de aannemer met de voorbereiding om het eerste viaduct te slopen. De uitvoering luisterde nauw, leggen Jan Hendrik Pongers en Michiel de Ruiter van het Rijssense bedrijf uit: het wegdek onder het viaduct is nieuw, net als de landhoofden en het aansluitende wegdek. Het werk mocht de twee pijlers van het kunstwerk ook niet beschadigen. Een laag van 30 centimeter zand met daarop stalen rijplaten beschermde het onderliggende wegdek tegen vallend puin. Draglineschotten hielden de landhoofden heel. Het wegdek en de draagbalken moesten in één keer in het midden worden doorgeknipt. Op het dikste punt was het wegdek een meter dik en op het dunste punt 75 centimeter. Voor het dikste beton huurde de aannemer voor het karwei de NPK-schaar M – 28S met twee cilinders in van Demtech uit Zoeterwoude. De sloop staat model voor de afbraak van de resterende viaducten.

Reageer op dit artikel